Morfologia krwi wyniki RBC

Peryferie Peru - Grzegorz

Temat: Nadczynność tarczycy
Mam już wyniki badań (w nawiasie wartości referencyjne): TSH 1.402 (0,270-4,700) Czyli chyba nie mam nadczynności tarczycy Glukoza w surowicy 3.7 (3.6-5.8) Cholesterol w surowicy 2.8 (<5.2) Trójglicerydy w surowicy 0.64 ... (137-145) Potas w surowicy 4.1 (3.6-5.0) Morfologia krwi obwodowej: WBC 6.7 (4.0-10) RBC 4.40 (4.50-5.90) HGB 15.4 (13.5-18.0) HCT 47.9% (40-54.0) MCV 88.7 (78.0-100.0) MCH 28.5 (27.0-34.0) MCHC 32.2 (29.0-36.5) PLT ... (<8.0) Ogólne badanie moczu: Barwa: żółta Przejrzystość: przeźroczysty Ciężar właściwy 1.015 g/ml (1.005-1.030) Leukocyty: negatywny Azotyny: negatywny PH 5.0 (5.0-7.0) Krew negatywny Białko negatywny Glukoza negatywny kwas askorbinowy negatywny ciała ketonowe...
Źródło: forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=334



Temat: morfologia - proszę o interpretację
Witam, ostatnio robiłem badania krwi, no i lekarz powiedział że mam podwyższone parametry HTC, RBC i HGB. Pytał czy jestem dawcą krwi. Dawcą nie jestem więc to nie może być przyczyną, ... przyczyną no i jakie mogą być skutki zbyt wysokich wartości. poniżej wyniki:
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=9214


Temat: KASIA-chora ONka bez lapy ... od 2 lat w DT... potrzebny DS
byly wyniki krwi ( one rowniez wykluczyly obecnosc pasozytow ) : Morfologia : WBC +12,5 WL x 10 ( do potegi 9 ) / L RBC 5,33 x 10 ( do...
Źródło: afn.pl/forum/viewtopic.php?t=502


Temat: wyniki morfologii a yasminelle
Witam czy z takimi wynikami krwi moge nadal przyjmowac yasminelle?i czy te tabletki maja jakis wplyw na to jakie sa wyniki? (2)wyniki WBC 10.6 WBC 10.6 RBC 4.37 HGB 13.7 HCT...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=6997


Temat: KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?
Dziś odbieraliśmy wyniki badań krwi. Mimo leczenia wyniki się nieznacznie pogorszyły. I nie polepszą się już w ogóle. Walczymy, by jak najdłużej pozostawały niezmienne. Mocznik wzrósł z 200 do 266 Kreatynina z 5,7 do 5,8 Bardzo się pogorszyła morfologia. RBC (Erytrocyty) 4.03 przy normie 5.40 - 8.00 HGB (hemoglobina) 10.5 przy normie 13.0 - 18.0 HCT (hematokryt) 28.9 przy normie 37.0 - 55.0 Lekarz zasugerował podciągnięcie tych fatalnych wyników hormonem - erytropoetyną, którą normalnie wytwarzają nerki, niedobór erytropoetyny skutkuje niedokrwistością, a Pagaj ma juz zaawansowaną anemię. Tak więc włączymy też kurację tym hormonem....
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=2009


Temat: Prośba o interpretacje wyników crp ob oraz morfologi !!!
KOBIETA WIEK; 46 LAT WYNIKI; Biochemia; CRP 104,63 mg/l Hematologia; OB po 1 godzinie; 150 mm Morfologia; WBC-Krwinki Białe; 10,5 K/ul GRAM 6,3 K/ul GRAN 60,1 % LYM 3,0 K/ul LYM % 28,9 % MID 1,20 K/ul MID % 11,0 % RBC - Krwinki Czerwone 4,18 M/ul HGB - Hemo0globina 8,6 g/dl HCT - HEMATOKRYT 28,2 % MCH 20,6 pg MCHC 30,5 g/dl MCV 67 fL PLT - Płytki Krwi 866 K/ul MPV 7,4 fL MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU; Pałeczkowate 1 % GRAN. Obojętnochłonne 60% GRAN. Kwasochłonne 6% Limfocyty 25% Monocyty 8 %
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=1535


Temat: Luty 2010:)))) wszystkie przyszle
bialko w moczu - to podstawa gdy trafia do szpitala dziewczyna po krwawieniu . Nic czekamy na wyniki , mam nadzieje ze beda dobre wyniki i bedziesz chociaz w tym momencie spokojnie dotrwac do konca ciazy . Buziaczki . Robili mi z morfologii: WBC,RBC,HGB,HCT,MCV i PLT i Białko CRP.Może ja nie wiem,czy któryś z tych symboli oznacza badanie cukru?????
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=7269


Temat: morfologia i rozmaz krwi
morfologia i rozmaz krwi   witam prosze o interpretacje wynikow krwi corka ma 3,5 miesiaca i 1,5 miesiaca temu przechodzila bakterie ecoli posiew moczu ujemny WBC 8,2 TYS/UL rbc 4,08 mln/ul hgb...
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=8840


Temat: morfologia niemowlaka-pomóżcie zinterpretowac
morfologia niemowlaka-pomóżcie zinterpretowac   Pediatra zaleciła wykonać Ani morfologie krwi, bo podejrzewa anemię. Odebrałam już wyniki i zastanawiam się jakie normy sa u takiego 7 m-cznego dziecka, od kiedy jest anemia, a kiedy jeszcze w normie. Pomóżcie bardziej doświadczone mamy zinterpretowac: WBC 12,62 RBC 4,08 HGB 11,4 HCT 31,3 MCV 76,6 PLT 410 % NEUT 15,2 % LYMPH 75,5 %MONO 3,1 #LYMPH 9,52 to są wyniki, które nie mieszczą się w normach zapisanych obok przez laboratorium, najbardziej zastanawiają mnie te dolne wyniki, czy któraś wie, co one oznaczają, bo są dużo powyżej lub poniżej...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=139873


Temat: DUŻO JE, A CHUDNIE!!! teraz sraczka po lekach...
Mamy wyniki! Zobaczcie, bo do weta dopiero w sobotę jedziemy... Narazie jest tyle - po niedzieli będzie jeszcze wynik kału na lamblie i GTTP (musieli do Lublina wysyłać). OB nie wyszło (skrzep się w probówce zrobił), chyba będzie trzeba powtórzyć. No a w sobotę trypsyna i lipaza. Nie znam norm dla psów, może ktoś mi pomoże? MORFOLOGIA: WBC[tys./ul] 9,3 LYM%[%] 35,3 MON%[%] 33,9 GRA%[%] 30,8 LYM[tys./ul] 3,2 MON[tys./ul] 3,1 GRA[tys./ul] 3,0 RBC[mln/ul] 7,06 HGB[g/dl] 15,7 HCT[%] 48,0 MCV[fl] 68 MCHC[g/dl] 32,8 RDW[%] 14,3 PLT[tys./ul] 131 PDW[%] 16,3 MPV[fl] 10,0 PCT[%] 0,1 BIOCHEMIA: glukoza ... - nie wykryto białko - nie wykryto urobilinogen - 0,2mg/dl azotyny - negatywny krew - nie wykryto leukocyty - nie wykryto OSAD MOCZU: śluz - mierny nabłonki wielokątne - pojedyncze bakterie...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=16921


Temat: pierwsze wyniki w ciąży
witam zrobiłam pierwsze badania w ciązy(8tydzień) czy te wyniki sa dobre dodam że biorę tylko kwas foliowy i duphaston MORFOLOGIA krwinki białe WBC - 11,1 [10do3potęgi /ul] N:4.8 - 10,8 krwinki czerwone RBC - 4,27 [10do6potęgi/ul] N:4,2 - 5,5 hemoglobina HGB - 13,2 [g/dl] N:12,0 - 16,0 hematokryt HCT - 38,8 [%] N:37.0 - 47.0 wskażniki czerwonokrwinkowe MCV - 91 [fl] N:80,0 - 97,0 MCHC - 34,1 [g/dl] N:32,0 - 36,0 MCH - 31,0 [pg] N: 26,0 - 33,0 RDW - 13,7 [%] N: 10,0 - 16,0 płytki krwi PLT - 150 [10d3potęgi/ul] ... - nieobecne azotyny - nieobecne krew - nieobecna Mocz - osad nabłonki płaskie - pojedyncze w preparacie nabłonki okrągłe - nieobecne śluz - pojedyncze pasma w preparacie leukocyty - 0-2 w...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=876


Temat: Golden Madox
MORFOLOGIA DŁUGA WBC - 11,4 G/I RBC - 6,67 T/I HGB - 15,4 g/dl HCT - 47,9 % MCV - 72 fl MCH - 23,1 pq MCHC - 32,2 g/dl PLT - 225 ROZMAZ KRWI Pałki - 1 % Podzielone - 45 % Limfocyty -52 % Monocyty - 1 % Eozynofile - 1 % Mocznik - 19,8 mg/dl (jeszcze nigdy nie miał tak ładnego) Kreatynina - 1.04 mg/dl GPT - 23,4 U/L GOT - 28,2 U/L Lekarz zalecił coś na zbicie stanu zapalnego http://www.krakvet.pl/forum/images/s...n_rolleyes.gif Nie chcę się wymądrzać ale sprawdzałam normę wynikow dla ... dniach SYNERGAL doustnie (5 dni 1x 250 mg) Dziś otrzymaliśmy wynik bad. bakteriologicznego... Staphylococcus aureus liczne MLSB (rozumiem że to gronkowiec) Antybiogram:Chloramphenicol Oporny Ciprofloksacyna Wrażliwy Erytromycyna O Gentamycyna W Klindamycyna O...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=29009


Temat: badania krwi a nowotwór kości
Zawyczaj wyniki krwi (morfologia z rozmazem) mieszczące się wartościach referencyjnych przemawiają za dobrą sytuacją zdrowotna danego pacjenta pod względem pracy szpiku kostnego:). Jeśli badania krwi są prawidłowe, a nie wystepuja inne objawy to raczej nowotóry szpiku kostnego można wykluczyc. NazwaNorma u kobiet / mężczyzn Krwinki czerwone (RBC)4,2–5,4 mln/mm3 / 4,7–6,1 mln/mm3 Retikulocyty20–130 x 109/ lMCV81-99 fl80-94 flMCH27–31 pgMCHC33–37 g/dl Hemoglobina (Hb)(HGB)12-16 g/100 ... 109/l Płytki krwi (PLT)140 000–450 000/mm3
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=838


Temat: Co może jeść kot z PNN
Na badaniu USG okazało się, że nerki są bardzo duże. I stąd wniosek że to PNN. Dzisiaj popołudniu mówiła też, że może to być wielotorbielowość nerek. Wyniki tej pierwszej biochemii ogólnie ... się krew. Pierwsze co weterynarze ustalili to zapalenie krtani i robaki. Wtedy dostała antybiotyk convenię, lek odpornościowy immodulen i pastę Vetminth. To było 14 czerwca. W domu brała raz dziennie 2 ... zjadła sama a wieczorem zaczęły się wymioty. W niedzielę rano jak zwymiotowała z krwią pobiegliśmy do lecznicy. 27 czerwca Milka dostała takie leki, jak: convenia, immodulen, cyklonamina, vetminth, bezo-pet, metacam, kroplówka ... p/wymiotny, miała kroplówkę i pobraną krew do badania. Od jutra będzie dostawała w domu podskórnie kroplówki po 200 ml naprzemiennie: natrium chloratum 0,9%, Injectio Glucosi isotonica et Natrii Chlorati isotonica 1:1, ... podwyższone) PRO 100 mg/dL (zaznaczono, że podwyższone) URO 0.2 E.U./dL NIT Negative LEU Small Morfologia z dzisiaj: WBC 19.67 +10^9/l norma 5.5 ---- 19.5 LYM 5.40 10^9/l norma 1.5 ---- 7 ... 35 ---- 80 RBC 9.37 10^12/l norma 5 ---- 10 HGB 146 g/l norma 80 ---- 150 HCT 42.30 % norma 24 ---- 45 MCV 45 fl norma 39 ---- 55 ... 12 ---- 17 PDWc 41.8 % Na wyniki biochemii muszę poczekać.
Źródło: esza.pl/viewtopic.php?t=564


Temat: Ile jodu?
Witam Wszystkich serdecznie po dłuższej nieobecności. Robiłam zalecone badania i czekałam na wyniki. W między czasie odwiedziłam tutejszą galerię i pozwoliłam sobie ją uzupełnić co nieco :) Mam nadzieję, Tomakin, że zerkniesz swoim badawczym wzrokiem na moje wyniki. Twoje sugestie o mojej tarczycy są podobne jak endokrynologa :) Na razie skorzystałam z porad o suplementach i zażywam niektóre z polecanych na stronie ... Czy odnajdziesz jakiś trop z moich wyników, lub polecisz jakieś badania? Pozdrawiam serdecznie. USG Miąższ tarczycy niejednorodny echogenicznie-przebudowany jak przy wolu guzowatym.W miąższu stwierdzono obecność zmian ogniskowych o zbliżonym charakterze, dobrze ... mm Objętość; 7,99 ml. Grubość cieśni;6,3mm TSH3 3,66 (0,30-3,94) fT4 20.0 (12,2- 20,2 ) fT3 6,59 (3,71-6,70 ) Morfologia; Krwinki białe-WBC 9,94 (3,80-10.00) NEUT 5,03 NEUT% 50,7 LYMPH 4,09 LYMPH% 41,1 MONO 0,64 MONO% 6,4 EO 0,16 EO% 1,6 BASO 0,02 BASO% 0,2 Krwinki czerwone RBC 4,62 (3,70-5,10) Hemoglobina-HGB 15,0 (12,0-16.0) Hematokryt-HCT 43,5 (37,0- 47,0) MCV 94,2 (80,0- 99,0) MCH 32,5 (27,0- 35,0) MCHC 34,5 (32,0-37,0) RDW-SD 42,1 RDW-CV 12,5 Płytki krwi-PLT 271 ( 140-440) PDW 14,6 MPV 11,2 P-LCR 35,2 PCT 0,30 Biochemia ALAT 17 (0- 31) AspAT 22 (0- 32) Albumina ... Sugeruje ze tarczyca jaka jest, to funkcjonuje dobrze jednak należy zbadać owe guzki biopsją i je kontrolować. Oraz zrobić też przeciwciała. Jednak wg tych obecnych wyników moje dolegliwości nie powinny mieć związku z tarczycą, chociaż jodu nie powinnam zażywać więcej niż w tradycyjnym pożywieniu! :) Zrobiłam też badanie na boleriozę igG, ale na wyniki czeka się dłużej. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie .:) zosia...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=2515


Temat: zlewne poty, osłabienie, niska temp. przewlekłe infekcje
spisuj spisuj, czasem wynik w normie ale blisko granicy daje wskazówkę gdzie patrzeć. Prosze bardzo.. spisałem.. Krew była badana 4 razy (w ciągu kilku miesięcy), więc najpierw podałem ostatnie wyniki a nawiasach wczesniejsze wyniki. morfologia: WBC 6,91 tys. (wczesniej 6,32/ 6,9/ 5,0) norma 4-10 RBC 5,26 mln. (wczesniej 5,69/ 5,46/ 5,49) norma 4,5 -5,8 Hemoglobina 17,1 g/dl (wczesniej prawie identycznie) norma 14-18 ... (56,4/60/61) norma 40-75 EOS 1% (0,9/0,8/1) norma 1-6 LYMPH 31% (31/36.32) norma 20-45 MOnocyty 8% (7/6/5) norma 1-8 BAS 0,1% (1) norma 0-1 inne badania krwi: Sód 133 mmol/l norma 136-145 ... 93u/l norma 24-204 hemoglobina glikowana 6,06 norma do 6,1 odczyn waalera rossego ujemny P-ciała przeciwjądrowe ANA - ujemny beta2 mikroglobulina 1,4 mg.l norma 0,8 - 2,20 (dwukrotnie badane wyniki identyczny) HIV ... (badanie robiłem codziennie) wyniki na czco od 95 do 103 2 godz po jedzeniu 93 do 103 badanie moczu (robione 2 razy - wynik identyczny) ciężar właściwy 1,020 g/ml norma 1,015-1,025 pH 5,0 norma 5,0-7,0 barwa zółta przejrzystość - przejrzysty leukocyty, azotyny, białko, cukier, ciała ketonowe, urobilinogen, bilirubina, krew - nieobecne badanie mikroskopowe osadu moczu: nabłonki płaskie - poj w preparacie sluz ... w normie. EKG - w normie wymaz z gradła - bez bakterii, wychodowano florę saprofityczną Badanie RTG płuc (robione 2 razy październik 2009 i kwiecień 2010 - wyniki identyczne): "Płuca o...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4049


Temat: Morfologia krwi.
RBC - czerwone krwinki (erytrocyty). Normy: kobiety 3,9-5,6[10^6/ul] mężczyźni 4,5-6,5[10^6/ul] Wzrost ponad normę może być spowodowany łagodnym nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych. Spadek poniżej normy jest objawem anemii (niedokrwistości), może być spowodowany niedoborem witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza, lub chorobami nerek i chorobami nowotworowymi. WBC - białe ciałka krwi (leukocyty). Norma: 4,1-10,9[10^3/ul] Wzrost ponad normę może oznaczać, że w organiźmie jest infekcja, stan zapalny, albo białaczka. Spadek poniżej normy, natomiast, może np. sygnalizować uszkodzenie szpiku w wyniku choroby, może być jej skutkiem ubocznym. PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma 140-440[10^3/ul] Wzrost liczby płytek krwi ... poniżej 50[10^3/ul] jest niebezpieczny dla zdrowia. HGB - stężenie hemoglobiny. Normy: kobiety 11,5-15,5[g/dl] mężczyźni 13,5-17,5[g/dl] Wzrost ponad normę może świadczyć o nadkrwistości, co sprzyja np. zakrzepom krwi. Spadek poniżej normy jest ... wartość tego parametru może znacznie się zwiększać NEUT - neutrofile (granulocyty). Norma 2,5-6,5[10^3/ul] Wzrost ponad normę może oznaczać zakażenie, chorobę nowotworową, chorobę krwi. Widoczny jest też u osób po zawalach i ... krwi. Spadek poniżej normy może być wynikiem zmniejszenia wytwarzania erytrocytów. PCT - trombokryt - to samo co hematokryt ale w stosunku do płytek. Norma 0,14-0,36[%] MPV - średnia objetość płytki krwi. ... 10[%] GRA(nulocyty) - Norma 43 - 76[%] Badanie OB - Norma 2-8 Wysoki wynik OB wskazuje stan zapalny w organiźmie, niektóre choroby wątroby oraz nowotwory. Zastrzeżenia: §1. Pojęcie norma oznacza w tym przypadku, iż wyniki 92% zdrowej populacji mieszczą się w zapodanym przedziale. Tym samym 8% absolutnie zdrowych osób ma z definicji wyniki poza normą, dlatego też w przypadku mało standardowych wyników...
Źródło: krewkarta.pl/forum/viewtopic.php?t=2172