MORFOLOGIA KRWI OZNACZENIA

Peryferie Peru - Grzegorz

Temat: PAŹDZIERNIK 2005
mało mnie szlag nie trafił bo ktoś na zleceniu do laboratorium pomylił oznaczenia i zamiast tego najważniejszego dla nas badania czyli fosfatazy zasadowej oznaczył coś innego (zamiana oznaczeń z FA na...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=18975



Temat: październik 2004
... tego krewka pobrana na oznaczenie grupi krwi, cukier, morfologia no i mocz ... aaa a mi lekarz kazal kupic sobie witamini typu prenatal lub materna, tyylko to drugie to drozsze a...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8613


Temat: Coś z innej beczki;)
jeśli chodzi o badania to jestem jak najbardziej ZA możesz oznaczyć sobie z krwi: - enzymy wątrobowe ASPAT, ALAT, będziesz wiedziała czy masz zdrową wątrobę / ważne przy doboże diety / - cholesterol i trójglicerydy też przydałoby się oznaczyć / ważne j.w. / - morfologia, zwłaszcza płytki krwi, - koagulogram / wskaźnik krwawienia i krzepnięcia / na wymnienionej powyżej badania skierowanie dostaniesz ... zleci ci oznaczenie hormonów / prolaktyny, progesteronu, LH, estradiolu i FSH / w 7, 14, i 21 dniu cyklu miesiączkowego wymieniłam podstawowe badania diagnostyczne, które powinny wystarczyć, niestety wiąże się to...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=33168


Temat: LISTOPAD 2007
... u nas się robi raczej HBS co do VDRL to możecie się też spotkać z oznaczeniem WR to badanie serologiczne w kierunku kiły czyli podsumowując pierwsze badania to: morfologia badanie ogólne...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=42340


Temat: wyniki badan krwi
Po odebraniu wynikow badan krwi Alty okazalo sie, ze polowa wynikow jest w normie, a polowa minimalnie poza norme. Wet. stwierdzila, ze mimo to nadaje sie do sterylki. Chcialabym jeszcze dowiedzisc sie od naszych forumowych weterynarzy, czy napewno mam byc zupelnie spokojna . Bo moze jeszcze na cos powinna zwrocic uwage? Wyniki byly obejrzane na szybko przez weta. W normie z morfologii sa: leukocyty, MCV, MCHC, plytki krwi Podwyzszone wyniki sa: erytocyty 8,53 [norma - max 8,0] hemoglobina 11,50 [max 11,17] hematokryt 0,56 [max 0,55] W normie w obrazie bialych krwinek jest: kwasochlonne Podwyzszone sa: paleczkowate 4 [max 3] limfocyty 36 [max 30] Obnizone sa: segmentowane 52 [min. 60] Obraz krwinek czerwonych: bez zmian Oznaczenia biochemiczne, norma: ALP 45 [20-155] glukoza 89,0 [70 -120]...
Źródło: szkoleniepsow.fora.pl/a/a,1496.html


Temat: Który stopień zaniku kosmków potwierdza celiakię?
... badania z krwi na przeciwciała, endomysium mięśni gładkich i inne pomocnicze oznaczenia z morfologii?! tak mi się wydaje
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=788


Temat: rak jajnika u mojej mamy
Kontrolowanie poziomu CA125 w trakcie chemioterapii jest jednym z czynników diagnostycznych efektów trwającego leczenia. Dlatego bardzo zastanawia brak takiego badania po trzecim cyklu chemioterapii. W przypadku badań kontrolnych morfologii przed każdą chemioterapią w zakresie np. postępu choroby może być jakimś sygnałem, ale nie przesądzającym wzrost płytek krwi powyżej normy, jeśli dotychczas były na poziomie prawidłowym. Inne badania z krwi to zależności, ale ... oznaczenie poziomu CA125, jak również Ca 19,9 jeśli w trakcie chemii był kontrolowany. Powinna mieć wykonane USG przezpochwowe, jak również co najmniej TK miednicy mniejszej i jamy brzusznej, chyba że są...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=751


Temat: Za wysokie żelazo 300% normy
Do pełnego obrazu potrzebna jest jeszcze morfologia krwi, MCV, MCH, MCHC. Warto by było powtórzyć oznaczenie poziomu żelaza.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2367


Temat: Badania wykonywane w czasie ciąży
- przed każdą następną wizytą; - Poziom glukozy we krwi - na początku ciąży; - Pomiar ciśnienia krwi - podczas każdej wizyty ; - Pomiar masy ciała - podczas każdej wizyty;...
Źródło: e-rodzina.com/viewtopic.php?t=404


Temat: Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
Na temat interpretacjii podstawowych wynikow mozna znalezc: badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.htlm
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=982


Temat: GRUDZIEŃ 2006
Znalazłam taką ściągę odnośnie torby do szpitala Rzeczy potrzebne w szpitalu podczas porodu i po porodzie Dokumenty - książeczka zdrowia, badanie oznaczenia grupy krwi, ostatnia morfologia i badanie moczu, wyniki badania...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=31807


Temat: ZAKAŹNE ZAPALENIE OTRZEWNEJ KOTÓW (FIP)
wodobrzusze oznacza FIPa!). Badanie krwi poza zwyczajową morfologią i biochemią - powinno zawierać w sobie oznaczenie miana przeciwciał. Doskonale byłoby zrobić USG jamy brzusznej. Zdarza się często że mocz kota chorego...
Źródło: kocianatura.fora.pl/a/a,225.html


Temat: Akcja Poboru Krwi - 29 maja (wtorek)
w domu. 2. Rejestracja dawcy w bazie rckik oraz wypełnienie kwestionariusza 3. Badanie wstępne 4. Badanie i wywiad lekarski 5. Pobór krwi – do 10 minut 6. Krótka regeneracja sił 7. Odbiór 8 czekolad i drobnego upominku Ważne • Oddawanie krwi jest bezbolesne • Sprzęt do poboru krwi jest jednorazowy, warunki sterylne • Każdy dawca jest badany laboratoryjnie przed pobraniem, by ustalić czy odpowiada wymaganiom zdrowotnym • Krew każdego dawcy jest także badana na obezność zarazków chorób wenerycznuch, aids i żółtaczki zakaźnej Krwiodawca może uzyskać bezpłatnie wyniki badań laboratoryjnych: • Oznaczenie grupy krwi w układzie a b i rh • Pełnej morfologii krwi, • Aktywności aminotransferazy alaninowej - alat • Znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu b i c, aids (hiv-1/hiv-2) oraz zakażeń kiłą. Krwiodawca, który honorowo odda krew otrzyma: • Zaświadczenie celem usprawiedliwienia nieobecności w miejscu pracy/szkole z zachowaniem prawa do wynagrodzenia • Posiłek regeneracyjny o wartości kalorycznej 4500 kalorii, • Zwrot kosztów przejazdu do centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa. • Drobne upominki od sponsorów i europejskiej fundacji honorowego dawcy krwi oraz możliwość bezpłatnego wykonania KREWKART® Więcej informacji: krewniacy.pl oraz organizatorzy zbiórki Marek tel. 606 276 742...
Źródło: pewueszet.fora.pl/a/a,177.html


Temat: Wyniki krwi - proszę o analizę.
Witam, bardzo proszę o analizę wyników krwi.Moje objawy to nieustające bóle brzucha(nieostre),zaparcia,wzdęcia trwające długi czas itp Zgłosiłam się do lekarza ok rok temu jak to się zaczęło i zrobili mi test ... normy.Niedawno wybrałam się do ginekologa,zrobiłam sobie usg jajników i macicy i nic nie wykazało.Postanowiłam więc zrobić ponownie badania krwi z markerem i próby wątrobowe.Lekarz ginekolog powiedział mi,że są złe,ale że on nie wie co to jest:( i mam iść do hematologa. Morfologia krwi: Leukocyty 7,1 norma: 3,8-10 flaga- Erytrocyty 5,2 3,7-5,1 h(high) Hemoglobina9,7 12,0-16,0 l(low) Hematokryt 34 37-47 l MCV 65 80-99 l MCH 19 27-35 l MCHC 28,7 32-37,0 l Płytki krwi 305 140-440 - RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h PDW * 9,0-17,0 - MPV * 9,0-13,0 - P-LCR * - - Wskaźniki płytkowe niemożliwe do oznaczenia. (Co to znaczy,że wskaźniki płytkowe są niemożliwe do oznaczenia?) Neutrofile 5,91 (tys/ul) 2,50-7,0 - Limfocyty 0,89 1,00-3,50 l Monocyty 0,21 0,20-1,0 - Eozynofile 0,02 0,10-0,50 l Bazofile ... anty-HCV wynik:ujemny CA-125 7,51 norma:0,00-21,00 Powtórzyłam morfologię i wyszła niemal identyczna.Zrobiłam jeszcze badanie moczu(równiez proszę o analizę), oto wyniki: Badanie ogólne moczu: Przejrzystość przejrzysty norma:przejrzysty Barwa słomkowy Ciężar właściwy 1,010 (kg/l ... niemożność oznaczenia wskaźników płytkowych (brak??!) wskazuje na białaczkę,ziarnicę,chłoniaka? Jestem przerażona,nie chcę chorować..nie chcę umierać..
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=204


Temat: Przygotować się do ciąży
Jak przygotowac sie do ciazy? Co warto zbadac? 1. Podstawowe badania internistyczne - badanie ogolne moczu - podstawowe badanie krwi (morfologia, OB) - oznaczenie poziomu glukozy we krwi 2. Szczepienia Warto od razu na wstepie wspomniec, ze najczesciej zaleca sie przerwanie staran na ok. 3 miesiace po zaszczepieniu. WZW B Ja akurat skorzystalam ze szzcepionki HepavaxGene. Standardowy schemat szczepienia: - badanie krwi na obecnosc HBs (powinien wyjsc ujemny wynik) - I dawka szczepionki - II dawka szczepionki po 1 miesiacu od pierwszej dawki - badanie krwi na obecnosc anty HBs (z tego co zauwazylam, raczej niezbyt czesto stosowane) - III dawka (od 6 m-cy do 3 lat od podania I dawki) Rozyczka Nalezy sprawdzic czy sie chorowalo (obecnosc przeciwcial we krwi) lub bylo szczepionym. ... - podstawowe badanie ginekologiczne - usg |o usg| - oznaczenie poziomu hormonow we krwi (np. podstawowe - prg, prl, e2, fsh, lh, testosteron) - oznaczenie hormonow tarczycy (minimum TSH III generacji, ... krwi, nie mniej niz 4-6 tygodni przed zajsciem w ciaze. Wyniki: IgG -, IgM - – brak kontaktu z choroba oraz brak odpornoci (moze wystapic zakazenie),; zaleca sie unikanie zrodel zakazenia ... że było (lub właśnie jest) świeże zakażenie daną chorobą. Ponadto wykrywamy obecność wirusa w moczu i krwi metodą PCR, która wykazuje namnażanie się wirusa. Należy rozpocząć leczenie, nie zachodzic w ciążę ... wolno zazywac w czasie ciazy. 9. Grupa krwi Nalezy poznac swoja i partnera grupe krwi, aby m.in. wiedziec czy moze wystapic konflikt serologiczny. Zeby oznaczyc grupe krwi robi sie dwukrotnie badanie w pewnym odstepie czasu. |o grupach krwi| 9. Odzywianie, dieta 10. Witaminy Na okolo trzy miesiace przed rozpoczeciem staran zaleca sie zazywanie kwasu foliwego. Ewentualnie mozna zazywac witaminy, ale najlepiej juz...
Źródło: pcos.fora.pl/a/a,12.html


Temat: Niedoczynność tarczycy
... nieprawidłowe. Przy stwierdzeniu we krwi obecności TgAA wiemy, że jest to niedoczynność dziedziczna. Przy braku TgAA i jednoczesnej dysfunkcji tarczycy mamy do czynienia z niedoczynnością idiopatyczną, czyli o nieznanej przyczynie, w...
Źródło: forum.labradory.org/viewtopic.php?t=567


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
WBC: 7,6; RBC: 3,75; HGB: 10,5; HCT: 32,8; MCV: 87; MCH: 28,1; MCHC: 32,1; PLT: 664 Morfologia: WBC: 10,8; RBC: 3,85; HGB: 10,7; HCT: 33,5; MCV: 87; MCH: 27,7; MCHC: 31,8; PLT: 609 Morfologia: WBC: 8,9; RBC: 3,98; HGB: 11,1; HCT: 35,8; MCV: 90; MCH: 27,8; MCHC: 30,9; PLT: 573 Mocznik 13,6 mg/dl Sód 145 mEq/l Potas 4,55 mEq/l Glukoza 143,9 mg/dl ... powodu tego wodobrzusza niemożliwa. Proponuję oznaczenie Ca125, ewentualnie TK miednicy małej oraz USG Endo V i rekonsultacja po ewentualnym odbarczeniu jamy brzusznej KOMPUTEROWA TOMOGRAFIA BRZUCHA Z KONTRASTEM Wątroba prawidłowej wielkości, o...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897