Morfologia krwi lym

Peryferie Peru - Grzegorz

Temat: MAJUŚKI 2009
Morgana śliczny ten twój brzusio, dzidziuś rośnie. Ja dzis odebralam wyniki morfologii krwi. Zawsze wszystkie mieściły się w normie, a dzis niestety. Za wysokie WBC i NEU, a za niskie LYM,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55541



Temat: Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka
Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka, które w ostatnim czasie nie przechodziło infekcji, ostatnią morfologię robioną miał 1,5 m-ca temu i płytki krwi również miał wysokie, niskie granulocyty. Obecnie wygląda to tak: WBC- 7.2 LYM- 4.8 66% MID 0.7 9.7 Gran 1.7 24.3 RBC 4.93 HGB- 13 HCT- 36,2 MCV- 73.4 MCH- 26.4 MCHC- 35.9 RDW- 13 PLT- 635 MPV- 7.9 PCV 0.50 PDW...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=68718


Temat: PO SZPITALU uffffffffff
to czesc jego wynikow: OB: 50/150 CRP: 9,73H mg/I morfologia: WBC=5,8 G/I; LYM#=1,4L G/I; LYM%=24,0L%, MID#=0,4G/I; MID%7,4%; GRAN#=4,0G/I; GRAN%=68,6H%; RBC=4,01L T/l; HGB 6,6mmol/I; HCT=0,33L L/L; MCV=82,7 fl; MCH=1,64 fmol; MCH=19,8 mmol/I; RDW=13,8%; PLT=263 G/I; MPV=10,1 fl; PCT=2,7 mL/L; PDW=16,4. Rozmaz krwi obwodowej: Blasty=0%; Promielocyty=0%; Mielocyty=0%; Metamielocyty=0%; Palki=4%; Segmenty=63h%; Eozynocyty=2%, Bazocyty=0%; Limfocyty=28L%; Monocyty=3%; Limfomonocyty=0%; ALT=8U/L Posiew krwi: ujemny Proteinogram: TP=70,5 g/l; ALB%=59,38%; ALFA1=5,70%;...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=539


Temat: badania krwi a tabletki antykoncepcyjne
ostatnio robilam morfologie krwi i badanie moczu, mialam byc naczczo, i bylam ale przyjelam z rano tabletke antykoncepcyjna bo zawsze lykam o 6:30 wiec badania mialam robione po tabletcce, czy to ma wplyw na wynik badania? w morfologii wyszlo ze : WBC-10,2 [norma- 4,0-10] H LYMPH %-15,7 [norma- 20-45] L NEUT%-77,00 [norma-45-70] H NEUT# - 7,9 [norma-2,5-5,0] H Mocz: ciężar wł- 1,025...
Źródło: forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=20001


Temat: Komplet badań
11,3 P-LCR 35,2% Wzór krwinek białych NEUT 2,47 NEUT% 43,9% LYMPH 2,61 LYNPH% 46,4 MONO 0,40 MONO% 7,1% EO 0,12 EO%2,1% BASO 0,0 BASO% 0,5%
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=333


Temat: co oznaczają wyniki badań morfologii
Bardzo prosze o interpretacje wyników morfologii. Bardzo nie pokoi mnie wysokie OB WBC i PLT oto mije wyniki: HCT 39.1 NORMA 36.0-46% RBC 4.57 NORMA 3.9-5.2 HGB 13.2 NORMA 12.0-16.0 WBC 9.86 NORMA 4.0-10.0 PLT 374 NORMA 150-350 NEUT 58.7 NORMA 45.0-68.0% LYMPH 31.7 NORMA 25.0-40.0% MONO 6.97 NORMA 2.5-8.0% EO 1.56 NORMA 2.0-4.0% BASO 1.14 NORMA 0.0-2.0% OB 35 Dodam,że w dniu pobrania krwi miałam biegunkę i byłam trzy dni po kuracji antybiotykiem Augmentin 1000 z powodu bólu gardła.mam także dwutygodniową ranę po usunięciu zęba trzonowego.czy to wszystko może być przyczyna tak...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=167


Temat: Morfologia krwi, a cukrzyca
Czy ogólna morfologii krwi( WBC - 8,7, MXD 15,2 , LYM 35,7 , NEU 49,1, ERYTROCYTY 5,14, HEMOGLOBINA 15,00, HEMATOKRYT % 42,9, MCV - 83,5 , MCH - 29,2, MCHC 35,00, PłYTKI KRWI - 383, MPV 9,2, P-LCR 19,5, ob-2mm/h) może wskazywać na cukrzycę? Dysponuję tylko takim badaniem. Niestety podczas jego wykonywania nie pomyślałem o zbadaniu cukru. Towarzyszy mi też ostatni zmęczenie...
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=8006


Temat: interpretacja wyników
... p.w erytrocyty wyługowane...brak inne.....................fosforany bezpostaciowe dość liczne . bakterie nieliczne .............................śluz nieznaczny..... morfologia krwi WBC...............7,6.......... x10^/ul RBC................3,66........ x10^/ul HGB................10,7.........g% HCT.................33,7........% MCV................92,1.........fL MCH................29,2.........pg MCHC..............31,8.........g/dl PLT..................185..........x10^/ul LYM..................25,1.........% MXD.................7,7...........% NEUT................67,2.........% RDW.................13,5.........% PDW..................15,0.........fL
Źródło: naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=9173


Temat: Prośba o przetłumaczenie badania histopatologicznego
Witam Niestety jeszcze nie mam wyniku z TK, tak długo się czeka. :( Dziś moja mama dostała pierwszy raz chemię. Narazie czuje się dobrze. Oto jej wyniki z morfologii, pomóżcie je zdrozumieć. morfologia krwi obwodowej 3-diff" leukocyty-6,8 erytrocyty-4,46 hemoglobina-13,2 hematokryt-39,7 MPV-9,8 MCV-89,0 MCH-29,6 MCHC-33,2 płytki krwi-263 Neu#-4,7 (69,9%) Lym#-1,6 (22,8%) Mxd#-0,5 (7,3%) Pdw-11,6fl Rdd-Sd-45,7fl P-Lcr-24,0% 'biochemia" aspat - 16u/l alat-6 u/l, norma...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=922


Temat: tomografia - odczyt wyniku
1,96 10^3/uL LYMPH# 1.20 10^3/uL MONO# 0,20 10^3/uL EOS# 0,06 10^3/uL BASO# 0,01 10^3/uL LUC# (kom.peroksydazoujemne) 0,12 10^3/uL NRBC (Erytroblasty)# 0,00 10^3/uL Erytrocyty 4,50 10^6/uL Hemoglobina 13,8 g/dL Hematokryt 39,7% MCV 88,3fL MCHC 34,7g/dL RDW 12,6% %HYPO 0,2% Płytki krwi 147 10^3/uL Dostałam wiele zastrzyków, przeciwwymiotne i ochronne dla nerek, ale na pewno nie Neulaste. Markety są w normie. Serdecznie pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=901


Temat: Elza badania krwi
Elza od trzech dni miała podwyższoną temperaturę (powyżej 39 stopni), więc pojechaliśmy do weta na kontrolę. Zrobiliśmy badania krwi, w których wyszło, że ALT (transaminaza glutaminianowo-pirogronianowa) jest trzykrotnie wyższa niż norma. ... Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu): Morfologia WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8 RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24;...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: Elza badania krwi
Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu): Morfologia WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8 RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24;...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: kamienie w woreczku - znowu!!!!
56 bIAŁKO W SUROWICY: 8,09 kREATYNINA - 0,64 Kwas moczowy - 5,35 OB - 15 TSH 3gen - 1,205 Cholesterol całkowity - 217 Diastaza w surowicy - 63 Glukoza we krwi...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15277


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy ... jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ; 10^3/UL BASTO# 0,05 : 10^/UL NEUT% 11,06 ; L ; % LYM% 73,1 ; H ; % MONO% 14,20 ; H ; % EOS% 0,70 ; % BASO% 0,40 ; ... ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: RSM-badania kontrolne
... rozpoznania IBD. Morfologia (podaję tylko parametry odbiegające od normy): WBC:3,42 [10³/µl] Rozmaz (pomiar automat.) NEUT - 1,78[10³/µl] 52% LYMPH- 0,90[10³/µl] 26,4% MONO -0,38[10³/µl] 11,1% EO - 0,23[10³/µl] 6,8%
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=278


Temat: witam
Tak więc mamy już wyniki z krwi: MORFOLOGIA 25 PARAMETRÓW: *krwinki białe WBC- 10.4 ----- (norma 4.0-10.0) za dużo *krwinki czerwone RBC 4.80 (w normie) *hemoglobina HGB 14.1 (w normie) *hematokryt HCT 43.2 (w normie) Wskaźniki czerwonokrwinkowe: *MCV 90 (w normie) *MCHC 32.6 (w normie) *MCH 29.4 (w normie) *RDW 11.4 ------------ (norma 11.5- 14.0) za mało *płytki krwi PLT 102 --------- (norma 150-400) za mało *MPV 8.4 (w normie) Rozmaz (pomiar automatyczny) *NEUT 8.19 ----------- (norma 2.25-7.35) za dużo * % NEUT 78.8 --------- (norma 50.0-70.0) za dużo *LYMPH 1.48 ( w normie) * % LYMPH 14.2 -------- (norma 25.0-45.0) za mało *MONO 0.55 ( w normie) * % MONO 5.3 ( w normie) *EO 0.15 (w normie) * % EO 1.4 ( ... NA CHWILĘ NA TE WYNIKI, BO MIMO , ZE POJECHALAM TO MI Z GLOWY WYPADLO ABY SIĘ O TE WYNIKI Z MORFOLOGII DOPYTAĆ. Nie dość że chora, to mi z głowy...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=599


Temat: Rozsiew nowotworowy
Dziś przywiozłem Mamę na trzeci cykl chemii. Zrobiono rzecz jasna badanie krwi, m.in. pod kątem oznaczenia wartości markera CA125 i okazało się, że jego wartość spadła do 7,3 IU/ml (słownie: siedem ... Mamy, kwalifikujących ją do przyjęcia na trzeci cykl chemii: CA125: 7.3 IU/ml Kreatynina: 0.70 mg/dl Potas: 4.9 mmol/l Sód: 139 mmol/l Morfologia z rozmazem: WBC: 7.23 K/uL NEUT%: 67.1% LYMPH%: 22.9% MON%: 5.2% EOS%: 1.8% BASO%: 0.5% LUC%: 2.6% #NEUT: 4.85 K/uL #LYMPH: 1.65 K/uL #MON: 0.38 K/uL #EOS: 0.13 K/uL #BASO: 0.03 K/uL #LUC: 0.19 K/uL RBC: 3.87 M/uL HGB: 11...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1197


Temat: Rak szyjki macicy
Wiem, jak wiele osób szuka tu pomocy, dlatego cały czas cierpliwie czekam Ale teraz podniosę trochę temat, dodając garść informacji. Wyniki badań morfologii krwi obwodowej z 22.04.: napiszę tylko te parametry, które są odchylone od normy: LYM% 9,1% (norma 25-40); LYM# 0,39 10^3/mm^3 (norma 1,12-4,73); MON% 8,8% (norma 2-8); EOS% 26,4% (norma 2-4); EOS# 1,14 10^3/mm^3 (norma 0-1); BAS% 1,1% (norma 0-1); ... 2 frakcje po 7,4Gy w odstępach 6-dniowych. Owego 5.05. zalecono mamie zrobienie badań laboratoryjnych (morfologia + płytki, mocz - badanie ogólne) za 2 tygodnie, a za 6 tygodni zgłoszenie się na...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1235


Temat: rak trzustki przezuty do wątroby
10-34 ALT54 w.r 10-44 ALP Fosfaza alkaliczna 77 w.r 45-122 CRP U-czułe GFR 138,49 D-Dimery(ilosciowe 0,69 w.r do 0,5 IMUNOLOGIA: CA-19,9 2,64[IUml] w.r <39 MORFOLOGIA Z ROZMAZEM krwinki biale WBC 10,53 w.r 4-10 wart.b. NEUT 7,68 w.r 2-8 % Neut 73 w.r 50-80 wart.b. LYMPH 2,32 w.r1-5 %LYMPH 22 w.r 25-50 wart.b. mono 0,12 w.r 0,1-1,0 %mono 1,1 w.r 2,0-10,0 wart.b. EO ... w.r 33-37 MCH 27,6 w.r. 27-31 RDW-SD46,8[%}RDW-CV 15,4[%] w.r 11,5-14,5 płytki krwi PLT 161 w.r 130-400 PDW 11,2[fl] MPV 9,8[fl] w.r 6-10 P-LCR 24,4 PCT 0,16[%] lekarz powiedzial,ze badania krwi sa...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1060


Temat: tarczyca wyniki badań
... 13,9 (10.-15) MPV 8,5 (6.5-11) PDW 14.9 (10-18) DIF: % LYM 27.8 (17-48) % MON 3.8 (1.0-10.0 % GRA 68.4 (43-76) #LYM 2.1 (1.2-3.2) #MON 0.2 (0.3-0.8)??? #GRA 5.4 (1.2-6.8) PROSZĘ...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=504


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
0.2% LUC%: 2.4% # NEUT: 6.35 K/uL # LYMPH: 1.85 K/uL # MON: 0.38 K/uL # EOS: 0.34 K/uL # BASO: 0.02 K/uL # LUC: 0.22 K/uL RBC: 4.34 M/uL HGB:...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
Dziękuję serdecznie za Wasze odpowiedzi i rady. Dziś przywiozłem Mamę na trzeci cykl chemii. Zrobiono rzecz jasna badanie krwi, m.in. pod kątem oznaczenia wartości markera CA125 i okazało się, że jego ... chemii: CA125: 7.3 IU/ml Kreatynina: 0.70 mg/dl Potas: 4.9 mmol/l Sód: 139 mmol/l Morfologia z rozmazem: WBC: 7.23 K/uL NEUT%: 67.1% LYMPH%: 22.9% MON%: 5.2% EOS%: 1.8% BASO%: 0.5% LUC%: 2.6% #NEUT: 4.85 K/uL #LYMPH: 1.65 K/uL #MON: 0.38 K/uL #EOS: 0.13 K/uL #BASO: 0.03 K/uL #LUC: 0.19 K/uL RBC: 3.87 M/uL HGB: 11 g/dl HCT: 32% MCV: 81.6 fL MCH: 28.4...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Wega-za i przeciw!
(PLT), limfocyty (LYMPH), monocyty (MONO), do tego magnez i inne rzeczy, musiałabyś spytać lekarza.
Źródło: pieskiswiat.fora.pl/a/a,4873.html


Temat: Interpretacje badań lekarskich
Morfologia - jak ją odczytać Krew składa się z płynnego osocza oraz zawieszonych w nim krwinek. Ich liczbę, rodzaj i wzajemne proporcje ustala się za pomocą podstawowego badania krwi, zwanego w skrócie morfologią. Pozwala to zorientować się w stanie zdrowia pacjenta i wykryć zaburzenia w jego organizmie. Obecnie w większości laboratoriów do analizowania składu krwi używa się aparatów komputerowych. Wynik badania morfologicznego ... bakteria? Rozmaz krwi (badanie białych krwinek) sprawdza, czy chorobę wywołały wirusy, czy bakterie. Granulocyty (Neut) - ich wysoki poziom wskazuje na infekcję bakteryjną. Limfocyty (Lymph) - podwyższenie ich liczby świadczy zwykle ... bada WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka liczba leukocytów może się wahać od 8000 do 15 000 w mililitrze krwi. Wyższy poziom leukocytów wskazuje na ... czerwone, czyli erytrocyty. Są głównym składnikiem krwi, przenoszą tlen w organizmie. Powstają i dojrzewają w szpiku kostnym. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka powinno ich być od 3,5 do 5,4 mln/ml krwi. Niższy poziom erytrocytów świadczy o niedokrwistości. Przy biegunce i wymiotach (gdy dziecko niewiele pije) krew gęstnieje - jest w niej więcej krwinek, a mniej osocza. Hgb lub Hb - hemoglobina. ... ilości erytrocytów, a kończą się zapasy z okresu płodowego). Hct - hematokryt. Określa stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi. Norma dla małych dzieci i niemowląt wynosi 30-40 proc. Spadek ... kwasu foliowego, czy witaminy B12. RDW - rozkład objętości krwinek czerwonych. Norma to 11,5-14,5 proc. Podwyższone RDW przemawia za niedokrwistością z braku żelaza. Plt - trombocyty, czyli płytki krwi. Są to najmniejsze komórki krwi, reperujące uszkodzone naczynia - uszczelniają przerwaną ściankę i tworzą skrzep hamujący krwawienie. Powinno ich być 150-300 tys./mm3 krwi. Najczęstszą przyczyną niedoboru płytek i tzw. małopłytkowej skazy krwotocznej są...
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=79001


Temat: Rak oskrzelowy płuca prawego
... Wapń zjonizowany -=1,20 mmol/l Kreatynina w surowicy – 0,96 mg/dl Mocznik w surowicy – Urea=27,8 mg/dl, Bun = 13,0 Morfologia Krwi WBC=7,2 K/ul, LYM=1,8L K/ul, MID = 0,5 K/ul, MIDP=6,6%, GRAN=4,9...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=638


Temat: Prośba o interpretację.
... w surowicy - Urea = 22,8 mg/dl; Bun = 10,6; Morfologia krwi - WBC = 7,1 K/ul; LYM = 1,3L K/ul; MID = 0,6 K/ul; MIDP = 8,7 %; GRAN =...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=499


Temat: Proszę o pomoc!!!
[%] RDW-CV- 12.6 [%] Płytki krwi PLT- 199 [1003/ul] PDW- 15.6 [fl] MPV- 11.5 [fl] P-LCR- 35.9 [fl] PCT- 0.23 [%] wart.b NEUT- 3.04 [1003/ul]% NEUT- 59.5 [%] wart.b LYMPH- 1.54 [1003/UL]% LYMPH- 30.1 [%] wart.b MONO- 0.46 [1003/ul]% MONO- 9.0 [%] wart.b EO- 0.06 [1003/ul]% EO- 1.2 [%] wart.b BASO- 0.01 [1003/ul]% BASO- 0.2% 2010-03-10, 13:58 Biochemia sód w surowicy 144 [mmol/l] Potas w surowicy 4.59 [mmol/l] Chlorki w surowicy 108 [mmol/l] Morfologia Hematokryt HCT- 38.7 [%] Krwinki czerw. RBC- 4.09 [1006/ul] Hemoglobina HGB- 12.7 [g/dl] Krwinki białe WBC- 11.66 [1003/ul] MCV- 94.6 [fl] MCHC- 32.8 [g/dl] MCH- 31.1 [pg] RDW-SD- 41.4 [%] RDW-CV- 12.2 [%] Płytki krwi PLT- 174 [1003/ul] PDW- 14.0 [fl] MPV- 10.8 [fl] P-LCR- 31.1 [fl] PCT- 0.19 [%] wart.b NEUT- 10.39 [1003/ul]% NEUT- 89.1 [%] wart.b LYMPH- 0.59 [1003/ul]% LYMPH- 5.1 [%] wart.b MONO- 0.67 [1003/ul]% MONO- 5.7 [%] wart.b BASO- 0.01 [1003/ul]% BASO- 0.1 [%] Posiew moczu ujemny. Grupa krwi Rh (+) dodatni. Alloprzeciwciał odpornościowych skierowanych do antygenów krwinek czerwonych nie stwierdzono. Komputerowa tomografia brzucha (88.01) Nerki położone typowo, prawidłowo, wzmacniają się po kontraście. W części środkowo-dolnej nerki prawej...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1122


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
mg/dl Mocznik w surowicy: 16.1 mg/dl Potas: 4.4 mmol/l Sód: 145 mmol/l Morfologia z rozmazem: WBC: 8.92 K/uL NEUT%: 72.8 % LYMPH%: 18.9 % MON%: 4.7 % EOS%: 1.6 % BASO%: 0.2 % LUC%: 1.9 % # NEUT: 6.49 K/uL # LYMPH: 1.68 K/uL # MON: 0.42 K/ul # EOS: 0.14 K/uL # BASO: 0.02 K/uL # LUC: 0.17 K/uL RBC: 3.89...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Morfologia krwi (normy)
Badanie to pozwala wykryć takie nieprawidłowości jak anemię, cukrzycę, alergię, stany zapalne i choroby pasożytnicze. Profilaktycznie morfologię należy robić raz w roku. Morfologia krwi nie osłabia naszego organizmu. Oto, czego możemy dowiedzieć się po zrobieniu morfologii: Krwinki czerwone (RBC,erytrocyty)- komórki krwi wypełnione hemoglobiną, odpowiedzialną za transport tlenu w organizmie- kobiety: 4 - 5 mln / mm3, mężczyźni: 4 - 6 mln / ... zwiększona produkcja hormonu pobudzającego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Częściej mamy jednak do czynienia z niedokrwistością. Może być ona wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość ... ml Obniżenie poziomu hemoglobiny jest na ogół spowodowane niedokrwistością. Podwyższenie jest spowodowane odwodnieniem lub znacznym niedotlenieniem. Hematokryt- określa zawartość krwinek czerwonych we krwi ( zależy od ilości i objętości krwinek czerwonych)- noworodki: 44 -70 %, dzieci 34 - 43 %, kobiety: 37 - 46 %, mężczyźni: 40 -54 % Niski poziom jest spowodowany zazwyczaj niedokrwistością, wysoki poziom powodują: nadkrwistość, odwodnienie. Płytki krwi( Trombocyty, PLT)-umożliwiają krzepnięcie krwi- 150 000 - 350 000 / mm Z nadpłytkowością (trombocytozą) mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu ... nowotworami i innymi chorobami. Odczyn Biernackiego (OB, opad)- jest miarą szybkości opadania krwinek w krwi, do której dodano odczynnik zapobiegający krzepnięciu, wyrażoną w milimetrach- kobiety: 3 - 12 mm / po 1 godzinie, mężczyźni: 1 - 8 mm / po 1 godzinie Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nieinfekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby autoimmunologiczne i inne. Cukier we krwi( glukoza )- jego poziom oznacza się głównie po to, by rozpoznać cukrzycę i ocenić skuteczność jej leczenia- 70 - 100 mg / 100 ml Zmniejszenie może być ... pokarmowego, wrzodziejących zapaleniach jelit, niedoczynności tarczycy, chorobie Hodgkina. Wynik poniżej normy może się pojawić w ostrych infekcjach, ostrej gorączce reumatycznej, nadczynności tarczycy, ostrym zapaleniu płuc, stresie. Limfocyty (LYMPH)- noworodki: 15 -...
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=14958